Kunsten der ville redde verden: Peter Bonnén, Rindalisme og Kunst på arbejde

Dette indlæg blev udgivet i ARoS, Formen - Farven - Fladen, Samlingen, Udstillinger den af .

I 1965 startede en meget vred lagerforvalter en underskriftsindsamling på sin arbejdsplads. Den bredte sig hurtigt til andre arbejdspladser, og snart havde over 50.000 mennesker skrevet under. Og hvad var protesten rettet mod? En skulptur i seks dele.

Skulpturen forestillede ikke rigtig noget. Den var bare lavet af jern. Og så fik kunstneren hele 1400 kr. for den. 1400 skattekroner vel at mærke! For 1965 var året hvor Statens Kunstfond så dagens lys, sat i verden for at yde støtte til kunst og litteratur. Den vrede lagerforvalter var Peter Rindal, og for ham (og mange andre) skulle kunst være en privat sag, og ikke noget man ødslede statskroner væk på. Peter Rindal startede med sin protest en landsdækkende debat om Statens rolle og ansvar i forhold til kunst og kultur, og hans holdninger fik som bekendt navnet ”Rindalisme”. For kunstner Peter Bonnén kickstartede det en karriere.

I udstillingen Formen, Farven, Fladen er Peter Bonnén (f. 1945) repræsenteret med to helt enkle, næsten lidt kølige og futuristiske skulpturer. Den ene i plexiglas, den anden i akryl.

Peter Bonnén, Sommerfugl, plexiglas, efter 1967 og Relief i hvid opal acryl, efter 1968, installeret i Formen, Farven, Fladen

Peter Bonnén, Sommerfugl, plexiglas, efter 1967 og Relief i hvid opal acryl, efter 1968, installeret i Formen, Farven, Fladen.

Peter Bonnén er uddannet fra Eks-skolen i 1961-62, og karakteristisk for hans kunst har været arbejdet med processen, forskellige medier og materialer, og særligt forholdet mellem kunsten og samfundet. Sidstnævnte interesse har fx medført, at han i dag er kunstnerisk ansvarlig i foreningen ”Kunst på arbejde”, som indkøber kunst og lejer den ud til arbejdspladser. Måske i håb om at kommende lagerforvaltere får et andet syn på kunsten i samfundet. I hvert fald har foreningen dette erklærede mål:

“Kunst på arbejde arbejder for at fremme kunsten. (…)Vi søger med vores kunst at skabe en pause i hverdagen, der lægger op til både den stille refleksion og den spændende debat om vores liv, vores samfund og vores drømme. Det er vores mål, at vores kunst gør en forskel på jeres arbejdsplads.”

Kunsten der ville redde verden!