CLAUDE MONET (1840–1926)

Dette indlæg blev udgivet i ARoS, Monet - Lost in Translation den af .

MONET – LOST IN TRANSLATION åbnede for få dage siden dørene for publikum. I en nøje iscenesat arkitektur kan man her opleve værker af 13 impressionistiske kunstnere, hvoraf over en tredjedel er malet af Claude Monet. Værkerne af Monet strækker sig periodemæssigt fra 1864-1908 og motivmæssigt fra landsbymotiver over floder og kyster, til haven og åkandedammen i Giverny.

Monet blev født i Paris, men voksede op i Le Havre, hvor han som ung begyndte at male udendørs under indflydelse af sin vejleder Eugène-Louis Boudin. I 1860-62 studerede han kunst i Paris, først på Académie Suisse, hvor han blev gode venner med Pissarro, og dernæst (efter to års militærtjeneste i Algeriet) hos salonmaleren Gleyre, hvor han mødte Renoir, Sisley og Bazille. Sammen grundl­agde de impressionismen som en helt ny stilart opkaldt efter maleri­et Impression, soleil levant, 1873 (Indtryk. Solopgang) af Monet. De arbejdede sammen og opretholdt et livslangt venskab.

Claude-Monet,-Charing-Cross-Bridge-i-tåge,-1902,-olie-på-lærred,-73-x-92-cm,-Art-Gallery-of-Ontario,-Toronto,-Gift-of-Ethel-and-Milton-Harris,-1990

Claude Monet, Charing Cross Bridge i tåge, 1902, olie på lærred, 73 x 92 cm, Art Gallery of Ontario, Toronto, Gift of Ethel and Milton Harris, 1990

Under den fransk-tyske krig (1870-71) søgte Monet tilflugt i England sammen med Pissarro. Her studerede han værker af Turner og Con­stable og mødte den franske kunsthandler Durand-Ruel, der blev en af impressionisternes førende forkæmpere. Fra 1871-78 boede Mon­et i Argenteuil, en landsby ved Seinen nær Paris. I 1878 flyttede han til Vétheuil, og i 1883 slog han sig ned i Giverny, også ved Seinen. Efter mange års økonomisk modgang begyndte han at få medvind, og i 1890 var han succesfuld nok til at købe det hus i Giverny, han tidligere havde lejet. I 1892 giftede han sig med sin elskerinde Alice Hoschedé, som han havde kendt siden 1876, tre år før hans første kone, Camille Doncieux, gik bort. Fra 1890 koncentrerede han sig om serier med samme motiv, dog skildret i forskelligt lys, f.eks. høst­akke i solskin, broerne i London eller åkandedammen i hans have. Han rejste fortsat meget og besøgte f.eks. London flere gange, men med tiden fokuserede han mere og mere på sin have i Giverny, som siden dominerede hele hans senværk. I de allersidste år blev han plaget af et svigtende syn. Monet betragtes i dag som inkarnationen af den impressionistiske malerkunst, og mange større samlinger ver­den over ejer værker af ham.

Til udstillingen er værkerne hentet hjem fra bl.a. Frankrig, Finland, Canada, USA, Holland, Spanien, og Storbritannien.