Rejseberetning fra New York: Mapplethorpe – En kunstner med kant

Dette indlæg blev udgivet i ARoS, Rejser, Store kunstoplevelser, Udstillinger den af .

Lysene funklede under os, da vi fløj henover New York efter mørkets frembrud. Det var et storartet syn. Et kraftcenter af menneskelig energi og forskellige liv pulserede under os.Direktør Erlend G. Høyersten, udstillingsarkitekt Lotte Helle-Valle og jeg (den udstillingsansvarlige) var rejst tværs over Atlanten til The Big Apple i anledning af vores kommende udstilling med den amerikanske fotograf Robert Mapplethorpe. Vi skulle mødes med vores samarbejdspartnere fra Robert Mapplethorpe Foundation, udlåner Stein Erik Hagen samt Mapplethorpes tidligere gallerist Sean Kelly og hans team. Møderne handlede om udlån, formidling og økonomi og bar i høj grad frugt.

Som kunstner omdannede Robert Mapplethorpe det forbudte og freaky til noget smukt. Hans fotografier repræsenterede en stærk stemme i de homoseksuelles frihedskamp under den seksuelle revolution i 1970’ernes og 1980’ernes New York. Han var en mester i s/h fotografi, men på et menneskeligt og kunstnerisk plan var der intet sort-hvidt ved ham. Mapplethorpe var tværtimod en kunstner, der konstant befandt sig ON THE EDGE – på kanten af samfundet, det maskuline og feminine, apollinske og dionysiske, guddommelige og djævelske. Og netop på grund af hans evne til at skildre disse modsætningsforhold i sine billeder fremstår han i dag som en kunstner, der på interessant vis gjorde en forskel.

I løbet af de fire dage, vi befandt os i New York, sugede Erlend, Lotte og jeg ikke bare New Yorks pulserende storbyliv til os. I vores møde med de mennesker, som kendte Mapplethorpe bedst, lærte vi at de emner, Mapplethorpe udtrykte gennem sine fotografiske værker fortsat kan ruske op i vores vanetænkning og på vigtig vis føre til debat. Vi forlod derfor New York, glade og overbeviste om at udstillingen ROBERT MAPPLETHORPE – ON THE EDGE bliver en udstilling med integritet, visuel appel og kant!

Udstillingen ROBERT MAPPLETHORPE – ON THE EDGE vises i perioden den 17. juni – 30. oktober 2016.

Blog af kurator Maria Kappel Blegvad