Undskyld vi roder – vi bygger om!

Dette indlæg blev udgivet i ARoS, Formidling den af .

I denne uge begyndte et ganske særligt ombygningsprojekt på ARoS – og det er ikke en udstilling! Vi bygger nemlig om på niv. 3 – en etage som museets mange gæster har en tendens til at overse. Åh, etagen hvor man ankommer, siger folk. Nej, svarer jeg, det er etagen nedenunder, som vi arbejder på at forandre. Åh, så mener du etagen hvor BOY er placeret! siger folk så. Nej, svarer jeg igen, det er etagen ovenover. Niv. 3 er virkelig i fare for at blive overset. Det ændrer vi på nu.

Trods sin relativt unge alder, er ARoS en bygning med historie, rytmer og besøgende, der har forventninger til netop dette sted. Som arkitekt på ARoS, arbejder jeg ikke kun med arkitektur til udstillingerne, men bruger også meget tid på at udtænke, hvordan man bygger om i en eksisterende bygning med en iboende identitet.

Visionen for de nye tiltag på hele niv. 3 (øst og vest) er at åbne op og skabe en meget savnet transparens på etagen. I fremtiden skal man kunne se hvad der sker bagved dørene. Vi skaber sigtelinjer, på tværs af etagen, med indsyn til og udsyn fra de nye tiltag; Salon, Atelier og Studios.

Min opgave som arkitekt er at sikre en sammenhæng mellem museets visioner, de nye funktioner som den ombyggede etage skal rumme, og alle de lavpraktiske detaljer, som et byggeri nu engang indeholder:

Hvordan skaber man rum for nye relationer, et rum hvor nye møder opstår?

Hvordan opnår man transparens uden at miste al intimitet?

Hvordan kan én etage rumme både debat saloner, kunstner atelier og studios med heftig skoleaktivitet, uden at blive et støjinferno?

Hvordan indlemmer man digitale løsninger i arkitekturen, så helheden fremstår æstetisk og ikke som en banegård med billetstandere?

I mange måneder har arbejdet med niv. 3’s nye arkitektur været omdrejningspunktet for mig, og mange andre. De store forventninger til den nye etage ekkoer nu bogstavelig talt igennem bygningen.

Visionen for ombygningen er klar:

ARoS vil være med til at skabe rammerne for det gode liv.

Projektet er støttet af Nordea-fonden.