MAPPLETHORPES MUSER: PATTI SMITH – SJÆLEVENNEN

Dette indlæg blev udgivet i ARoS, Robert Mapplethorpe - On the Edge den af .

Robert Mapplethorpe møder sin første muse, punkmusikeren, digteren og sjælevennen Patti Smith i sommeren 1967 – the Summer of Love. Efter bortadoptionen af sit første barn var Patti Smith netop ankommet til New York. Hun ville begynde sit liv på ny og ledte efter et sted at bo. Mapplethorpe lod hende bo hos ham og det varede ikke længe, før de indledte et kæresteforhold. Patti Smith og Mapplethorpe forblev sjælevenner gennem hele livet, hvilket også beskrives i Patti Smiths erindringer om de to i bogen Just Kids. De forstod og støttede hinanden fra dag ét, og der herskede ingen tvivl om, at Patti Smiths kærlighed og intuitive forståelse for Mapplethorpe gjorde, at han for første gang i sit liv følte sig hel. Han beundrede hendes litterære evner, og de delte en stærk trang til at gøre op med samfundets rigide og stereotype kønsroller. Patti Smith var en drengepige – a gothic crow – som følte sig utilpas i et feminint univers. Ofte byttede de tøj for at blande maskuline og feminine koder. Men deres forhold var ikke uden (seksuelle) komplikationer og i 1968 begyndte de at glide fra hinanden.

EN NY BEGYNDELSE

1968 var et skelsættende år i amerikansk historie. Det var en tid præget af flere tragiske begivenheder. Tidligt i april blev Martin Luther King Jr. myrdet. To måneder senere skete det samme for Robert F. Kennedy. Fundamentet slog revner, og ud af mørket flaksede ulykkerne frem som flagermus. Forholdet mellem Patti Smith og Mapplethorpe vaklede, og da Patti Smith ønskede at bryde forholdet, sagde han til hende: ”If you go, I’ll become gay.” Bruddet betød, at Mapplethorpe ikke længere kunne skjule sin homoseksualitet. Det førte til en ny begyndelse. Vejen ind i den homoseksuelle verden blev dog langtfra nogen dans på roser for Mapplethorpe. Efter bruddet med Patti Smith arbejdede han nemlig kortvarigt som trækkerdreng.  Han begyndte også at eksperimentere med et utal af bevidsthedsudvidende stoffer. Han gennemlevede kort sagt en mørk transitionstid, hvor han i de dunkleste afkroge af sit sind kæmpede med at finde sig selv.

Som venner fandt Patti Smith og Mapplethorpe dog sammen igen. De flyttede i en periode ind på Chelsea Hotel i New York, et psykedelisk univers for kreative sjæle, freaks og outsidere. Her svor de, at de ville holde sammen, indtil de blev stærke nok til at stå alene.

Foto: Robert Mapplethorpe, Patti Smith, 1978. © Robert Mapplethorpe Foundation. Used by permission