DEMOKRATI, FÆLLESSKAB OG FAGLIGT SAMMENSKUDSGILDE

Dette indlæg blev udgivet i Kunstens rolle, Uncategorized den af .

For et par uger siden deltog jeg i Kulturmødet på Mors. Mange af debatterne handlede om kunst, kultur og demokrati. Som demokrater kæmper vi for at ophæve forskellen mellem mennesker, mens vi værdsætter forskelle i verden. Som Rune Lykkeberg skriver: “Når et menneske føler sig hævet over andre mennesker, bliver det udsat for en negativ dom: Det kaldes “højrøvet” eller “elitært”. Hvis en genstand derimod opleves som hævet over andre genstande, kaldes den “fremragende” eller “mesterlig” (fra bogen Alle har ret – demokrati som princip og problem). Kunst er ikke i sig selv demokratisk, og demokrati handler ikke om, at alle skal være lige hele tiden. Det centrale er, at vi som samfund generelt, og museer i særdeleshed, tilstræber, at ingen på forhånd er sat ud af spillet.

Mens kunst og kultur både samler og adskiller os, binder demokrati os sammen i form af fælles spilleregler. I forlængelse af Kulturmødets diskussioner om demokrati, blev debatter om folkelighed også rejst. I dag er det folkelige næsten blevet et skældsord, men er det rimeligt? Og er folkeligt det samme som populært? For mig er folkelighed (og demokrati) forbundet med en lang tradition, der bl.a. omfatter folkebiblioteker, folkehøjskoler og folkebevægelser. For mig handler folkelighed om mangfoldighed og tilgængelighed. Det er ikke nødvendigvis det samme som at noget er populært. I min optik er Olsen Banden-filmene fx folkelige, fordi de rammer bredt – ikke fordi de er populære.

Kunsten giver os mulighed for at forholde os til os selv, vores tid, samfund og historie på nye måder. Denne refleksion sker på mange niveauer: Gennem kunstværker, rum, formidling og ikke mindst gennem de fællesskaber, som vi som museer er med til at skabe. Fællesskaber, der gør alle i stand til at blive en del af en samtale, som ikke handler om at have ret, men i stedet om at blive klogere på egne og andres tanker og som rammer bredt uden nødvendigvis at ramme alle på samme tid på samme måde. Når vi den 26. oktober 2016 åbner ARoS Public på niveau 3 er netop samtalen og fællesskabet i centrum. Vores håb er, at ARoS Public bliver et fagligt sammenskudsgilde, et kunstens forsamlingshus og et værksted for kunsten og dens muligheder. Præcis som Kulturmødet blev et laboratorium for kulturen og dens muligheder.

På billedet: Ved kassen i Løvbjerg delte forfattere gavmildt ud af deres litteratur i form af oplæsning.

ARoS Public er støttet af Nordea-fonden.