Har kunsten værdi?

Dette indlæg blev udgivet i ARoS, ARoS Public, Kunstens rolle den af .

I januar måned er temaet i ARoS Public VÆRDI. Det har afstedkommet flere debat-arrangementer, hvor vi med forskellige indgangsvinkler har diskuteret, hvordan kunst værdisættes, og hvad for en værdi kunsten egentlig har – og bør have – i dag. 

Når man følger forskellige grupper med rundt på omvisninger her på museet, er der næsten altid én som i gruppen, som på et tidspunkt spørger, hvad de forskellige kunstværker egentlig koster. Det er et fuldstændig plausibelt spørgsmål og ret oplagt at interessere sig for, hvordan kunst værdisættes i kroner og ører, hvordan det egentlig handles og sælges. For langt de fleste af os kan det være ufattelig svært at forstå, hvordan en række streger på et lærred eller et toilet med en særlig kunstners signatur kan få ligeså høj økonomisk værdi som et hus i en pæn forstad udenfor København. Ligesom det for en som mig, der kun drikker rødvin, når jeg virkelig ikke kan slippe for det, er helt ufatteligt, at nogle vil betale flere tusind kroner for en flaske rødvin – eller betale endnu mere for et måltid mad, der jo er fortæret i løbet af en times tid. Vi omgiver os med andre ord med ekstremt mange ting, hvis værdi er afhængig af øjnene, der ser – men som alligevel gives en fastsat, universel pris opgjort i kroner og ører.

Så interessen for, hvad kunst koster, bunder nok i en grundlæggende undren over, hvordan pokker vi prissætter kunstværker, der for nogle betyder hele verden, mens det rager andre en høstblomst. Alligevel må de, som spørger efter prisen på værkerne, desværre gå hjem med uforrettet sag. Vores omvisere her på museet hverken må eller kan oplyse, hvad kunstværkerne koster. De ved det ikke, jeg ved det ikke, meget få mennesker ved det. Det, som vi her på museet til gengæld kontinuerligt forsøger at starte en dialog omkring, er, hvilken værdi kunsten har for os historisk, som nation, som samfund, som individer. Ligesom den føromtalte gode flaske rødvin eller det dyre måltid mad er kunsten både historisk og i dag tæt forbundet til nydelse, til sanselighed, til afslapning, begær og socialt samvær. Men kunsten er også noget andet – den skal noget andet. Kunsten har værdi, når den giver os udsyn og indblik. Ikke på samme måde som de evigt kværnende nyheder giver os et ufiltreret udsyn, eller som de sociale medier giver os et næsten voyeuristisk indblik i andre menneskers liv. Nej, kunsten har værdi, fordi den tilbyder et fortolket udsyn og et fortolket indblik. Kunsten skal hjælpe os med at se os selv og verden omkring os – simpelthen fordi den ikke blot fremstiller hverken os eller vores verden én til én.

Det er fuldstændig afgørende for os som museum at facilitere en samtale om netop den slags værdi – den som ikke kan gøres op i kroner og ører, men som gøres op i visdom, nærvær, selvfølelse, medmenneskelighed, sameksistens. Vi er først lykkedes med vores arbejde, når det menneske, der helt legitimt spørger, hvad et kunstværk koster, efter endt museumsbesøg alligevel har andre spørgsmål eller tanker i hovedet – måske endda en følelse af, at der er noget, som er hvis ikke vigtigere så i hvert fald lige så vigtigt for den samlede værdi af vores liv som den økonomiske værdi, vi gør så meget af vores liv op i  i dag.

Foto: Maja Theodoraki