New York er en fantastisk by!

Dette indlæg blev udgivet i Rejser, Store kunstoplevelser den af .

New York er en fantastisk by for kommers og kultur. Og et sted for at lave aftaler. Desværre ligger den på den andre siden af Atlanten. 2 ½ dag i denne pulserende by er ikke langt tid, men det er hvad det kan blive til, når hverdagen også skal gå op.

Temposkiftet sker straks efter man har overstået indrejsekontrollen, besvaret spørgsmål, blevet visuelt gransket af apatiske grænsekontrollører og stået i diverse køer. Når man kommer ud af terminalen, er det som om man ikke længere er træt trods dårlig søvn i flyveren og tidsforskel. Energien i taxakøen er upåklagelig. New York er en stor by og med mange møder og formål de kommende timer og dage, ved man godt, at det kommer til at gå en del tid med transport. Og se på andre mennesker.

Det er åbenbart at New York er i Post-Trump tilstand, og at der mobiliseres på holdings-siden. Overalt på billboards, lystavler, reklamer og som gadekunst bliver der mobiliseret mod mange af de værdier Trump har ytret. Det handler om respekt for individet, om at se indvandrere og immigranter som mennesker og ikke som numre eller statistik, om at dyrke mangfoldighed, omfavne og ikke frygte og om at ”Make America gay again”.

Skærmbillede 2017-03-03 kl. 10.12.14

Allerede tre timer efter at være landet på amerikansk jord finder det første mødet sted. I Chelsea. Og det efter at have indlogeret sig selv og rejsefølget i Greenwich Village. Det er studio-besøg hos den legendariske amerikanske kunstner og filmskaber Julian Schnabel. Vi ser på kunst, diskuterer strategi og ser på muligheder for fremtidige projekter. Vi skåler i akvavit og pludselig begynder Schnabel at fortælle om sit nye filmprojekt. Vi bliver sultne og bestemmer os for at finde et sted at spise. På vejen bliver der læst højt fra manuskriptet. Med stor indlevelse. New York!

Efter en nat med vekslende søvnkvalitet er det på tide at gå byen i møde. Igen. En vigtig opgave på turen er at mødes med journalister og redaktører for at fortælle om ARoS og vores nye triennale som lanceres i 2017. Den samme øvelse har vi lavet med held tidligere i London, hvilket skabte stor interesse og resulterede i diverse artikler i betydningsfulde internationale tidskrifter. Så vi ved det er vigtigt og betaler sig. Mellem slagene ser vi på mennesker, diskuterer arkitektur og ser generelt meget mod himlen.

Skærmbillede 2017-03-03 kl. 10.11.03

Den næste dag har en anden agenda: The Armory Show og Volta ved Pier 94 og 92 ved Hudson River. Kunstmesser er noget ganske andet end museer. Der handles kunst. For store penge. I kæmpemæssige haller er gallerier fra hele verden samlet til dyst. Og der er også samlere. Dagene før og dagene efter er kølige og skarpe, men akkurat denne dag sniger termometeret sig over 20 grader. Inde i messeområdet med tusindvis af ivrige mennesker er temperaturen betydelig højere, og den tykke sweater forbandes i det stille. Man ser og ser, og på et tidspunkt får man en overdosis af visuelle indtryk. Da er 45 minutter på langs i Greenwich Village kærkommen før turen går nordover igen for at se, hvordan MoMa, et af verdens største museer, ser ud når de inviterer til fest. Måske laves det noget, som kan overføres til Aarhus. Heldigvis går jeg tidligt. Aftenen afsluttes til et pizzastykke til 1 dollar og så 10 dollars i filantropi på gadeplan til en håbefuld, der behøver penge til sin musikproduktion.

Typisk nok, når endelig man begynder at sove godt, er det på tide at flyve tilbage igen til Danmark. Men først endnu et møde. Denne gang med et af de store gallerier som holder til i området mellem 21st og 23rd street. Og mellem mødet og afgang løbes der mellem gallerier, gerne ti stykker på en lille time. Nu er det ud-tjek, taxa og ind-tjek.

Det er altid vemodig at se den legendariske skylinene forsvinde når man sidder i flyveren. Ikke for fordi byen er så smuk arkitektonisk, men fordi byen er så smuk i sin mangfoldighed af mennesker. New York er ikke en by, men en tilstand af mellemmenneskelige relationer.