Alle kan tænke kreativt – alle kan gøre en forskel!

Dette indlæg blev udgivet i Formidling, Store kunstoplevelser, Udstillinger den af .

Alle kan tænke kreativt – alle kan gøre en forskel!

TIK TAK… I Musikhusets store sal tikker lyden af et ur. Tikkene buldrer intenst og rytmisk og opildner forventning og energi blandt de tilstrømmende gæster til årets Creativity World Forum, en tilbagevendende international konference med nogle af verdens mest kreative profiler.

Imponeret og inspireret står vi to dage senere tilbage med nye erkendelser og modet til at turde gøre en forskel. Til dagligt arbejder vi alle tre med mange af de kreative tiltag, der udfolder sig på ARoS. Så vi er helt vilde med tanken om, at det at være kreativ, er noget alle kan, og at kreativitet kan bruges som et nyttigt redskab til at samle mennesker, motivere og gøre en forskel.

Tom Kelley, fra det prisbelønnede designfirma IDEO, var den første key-speaker på scenen. Han fortalte, at kreativitet ikke er noget særlige personer er født med, men derimod noget, vi alle kan opøve og lære. Og så kræver det mod, understregede han, mod til at handle – og måske vigtigst af alt, mod til at fejle. Er man i stand til at erkende dette, så kan alle i princippet tænke kreativt!

Designer Steven Sagmeister gjorde med stor overbevisning op med det modernistiske udsagn ”Form follows function” i sit forsvar for skønheden.

”Bullshit, whoever said that didn’t really mean it. Functionality is improved when form is taken seriously! Beauty is function, it’s part of being human. It is not always about simplicity. In fact, love, attention, and empathy are what matters”, konkluderede han.

Fra en psykologisk vinkel slog Peter Lund Madsen et slag for kedsomheden og fremhævede, at de gode ideer primært kommer, når hjernen får lov til at holde lidt fri. Evnen til at kunne identificere de gode ideer og samle dem op, når de flyder forbi, sker bedst når man begrænser strømmen af information og støj i en travl hverdag, og tillader sig selv at kede sig i nogle rolige rammer.

Dagen efter lagde Vivienne Ming ud – en amerikansk neuroscientist, teknologiguru og entreprenør, der bl.a.  arbejder med AI (artificial intelligence) og ‘machine learning’. Hendes hovedbudskab var:

“Believe in each other, trust your inner voice”

Hun understregede også, hvor vigtigt det er, at vi alle tager ansvar og husker på empatien som det bærende princip, så magten i fremtiden ikke falder i de forkerte hænder.

Steve Vranakis fra Google fulgte efter med et klart budskab om, at vi alle kan ændre den verden, vi lever i, så længe vi tør stå sammen, tro på hinanden og frem for alt tro på os selv:

”Creativity is in fact something very personal. We are more powerful than we think. We’re all creative activists and we all have the desire to do good.”, fortalte han.

Det kreative svenske designfirma SNASK afsluttede med et oplæg akkompagneret med eget band, om deres meget anderledes profil og opgavetilgang. SNASK fremelsker kreative ideer gennem leg, og kalder deres arbejdsplads for “We play workspace”. Med en masse humor og leg som deres hovedprincip viser de, hvor stor en kraft der ligger i at gøre samarbejdet mellem mennesker berigende.

En god uge er nu gået og vi løber rundt midt i opsætningen af ARoS’ kommende særudstilling Cool, Calm and Collected, som vi glæder os meget til at åbne lørdag d. 25. november. Vi taler om, hvordan vi bedst muligt implementerer den nye viden i vores arbejde på museet. Ét er sikkert; efter dette års Creativity World Forum føler vi os styrket af de mange inspirerende oplægsholdere, og vi ser med glæde frem til at danne nye spændende rammer for kunsten – og for ARoS’ besøgende ikke mindst.  Og til teamet bag Creativity World Forum; vi takker for jeres uvurderlige indsats – og vi ses i 2018!

Skrevet af Iben Marie Schou, Lotte Helle-Valle og Maria Kappel Blegvad