Cool, Calm and Collected – Spørg løs

Dette indlæg blev udgivet i ARoS, Cool, Calm and Collected, Formidling, Udstillinger den af .

Ingen nye tanker uden spørgsmål. At stille spørgsmål er uløseligt forbundet med udvikling og det at være menneske. Spørgsmål er også det væsenstræk, der adskiller os fra dyrene. De fleste af os stiller hundredvis af spørgsmål om dagen uden at tænke over det. Dertil kommer de spørgsmål, vi ikke stiller højt. Nogen gange er svaret, der afgørende. Andre gange handler det om handlingen, spørgsmålet afføder. Og indimellem orienterer et spørgsmål sig hverken mod et svar eller en handling.

Formidlingen til ARoS´ aktuelle udstilling Cool, Calm and Collected tager udgangspunkt i det at stille spørgsmål. At stille spørgsmål og undre sig er en fremgangsmåde, som også kendetegner mange kunstneres praksis. Et af målene med udstillingen er at give kunstnerne en stærkere stemme, men vi ønsker også at give vores gæster en aktiv, medskabende rolle i undersøgelsen af, hvad samtidskunsten betyder for os og vores samtid. Som en del af udstillingen giver vi derfor alle mulighed for at stille spørgsmål til kunstnerne på udstillingen. Hver uge udvælger vi et eller flere af disse spørgsmål og opsøger herefter kunstneren for at komme nærmere en forståelse af kunsten. Det resulterer i nye, korte film med udvalgte kunstnere fra udstillingen hver uge. Filmene kan ses i udstillingen og på http://www.aros.dk/besoeg-aros/udstillinger/2017/cool,-calm-and-collected/?.

I løbet af de første par uger er der kommet ca. 160 spørgsmål fra museets gæster. Et lille udvalg af dem kan du se her:

 • Hvorfor laver du kunst?
 • Hvilken kunst synes I er meningsløs?
 • Hvilken sindstilstand var du i, da du lavede værket
 • Hvem laver du kunst til? Hvorfor?
 • Hvad kan du som kunstner sige om samfundet, som en politiker ikke kan?
 • Hvorfor maler du? Hvorfor maler du ikke? Hvorfor bruger du ikke ler?
 • Er der emner, du aldrig vil lave kunst om?
 • Ville du sige det samme, hvis du ikke havde brugt dette materiale?
 • Hvis du ikke var kunstner, hvad ville du så være?
 • Er du en anden, når du er kunstner, end når du er dig selv?
 • Hvad gør din kunst ved verden?
 • Hvorfor skal jeg altid anstrenge mig så meget for at forstå samtidskunst?

Indtil videre har fem af udstillingens kunstnere svaret på nogle af ovenstående spørgsmål fra museets gæster. Fx forklarer Mikkel Carl, hvorfor han ser Den Store Bagedyst og Jeannette Ehlers svarer på, hvad hun vil med sin kunst.

Kig forbi udstillingen, tag et postkort, skriv et spørgsmål og aflever det i postkassen på udstillingen, på niveau 3 eller send det digitalt. Måske bliver det dit spørgsmål, vi stiller til en af udstillingens kunstnere i næste uge.