ER KUNST NOGET FOR MENNESKER MED DEMENS?

Dette indlæg blev udgivet i ARoS, Formidling den af .

ARoS tilbyder et univers, hvor mennesker med forskellige forudsætninger har mulighed for at samles for at opleve – både intellektuelt og følelsesmæssigt. Det gælder også for mennesker, der har fået en demenssygdom. Vi er stolte af at være udnævnt til et demensvenligt kunstmuseum – det første af slagsen i Danmark.

Kortfattet betyder det bl.a., at en del af personalet på ARoS har gennemgået et særligt kursus, der gør os i stand til at møde mennesker med demens med forståelse, hensyn og en hjælpende hånd, hvis det skulle blive nødvendigt. Det er et fantastisk betryggende grundlag at have, både hvis man er museumsgæst med en demenssygdom, og når man som formidlingsudvikler arbejder på at skabe relevante tilbud, under trygge rammer til denne gruppe borgere.

KUNST ER SUNDT.                                                                                                                               Museer verden over er så småt begyndt at rette fokus på, hvordan et aktivt samfundsmæssigt medansvar kan finde sted fra museernes side, og der bydes ind med ambitiøse programmer, der kan bidrage på forskellige sociale plan. Disse tiltag bakkes op af forskning, der har vist, at oplevelser med kunst og kultur kan have en lindrende eller måske ligefrem helbredende effekt på visse sygdomme. Altså skal man ikke tøve med at tage sig en kunst-snack i form af deltagelse på særlige tilrettelagte kunstforløb som fx kunstforløbet for mennesker med demens og deres pårørende. Kunstforløbet der starter på ARoS den 16. og den 18. maj 2018.

KUNSTFORLØB FOR DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE

Man behøver ikke vide noget om kunst for at være med. Kunstværkerne er udgangspunktet for dialoger, der handler om de minder, sanser og følelser, som kunstværket vækker i de enkelte deltagere. Forløbet strækker sig over 7 gange 2 timer og hver gang bringes et nyt kunstværk frem i lyset. Der er også mulighed for at arbejde praktisk med en lille kreativ opgave i forskellige materialer alt efter hvad dagens kunstværk inspirerer til. Der er to undervisere på hver gang for at skabe en behagelig stemning og at sikre tid til, at alle kan blive hørt.

KVALITETSTID                                                                                                                                      Livet har ikke ende selvom man får en demenssygdom. Man har brug for kontakt til andre mennesker og det er godt at have mulighed for at dyrke de interesser, man altid har haft. Gennem erfaringsdeling med mange museer i både ind- og udland, og med samarbejdspartnere som Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune og Alzheimerforeningen, er det tydeligt, at omgivelser skal være i orden for at skabe gode oplevelser og kvalitetstid for mennesker med demens og deres pårørende. Kunsten kan igangsætte associationer og være anledningen til at få sat ord på eksempelvis følelser, der trods demenssygdommen er bevaret hos den syge.

HVAD VED VI….?                                                                                                                   I Danmark lever flere end 80.000 mennesker med en demenssygdom, og der konstateres ca. 7.500 nye tilfælde om året. Demenssygdom er den femte hyppigste dødsårsag i Danmark, og i 2040 forventes antallet af personer med demens over 60 år at vokse til 125-150.000.

I forsøget på at komme nærmere en forståelse af hvordan det er at leve med demens har ARoS inviteret Teater Fluks og Apperaat indenfor med lydinstallationen En stille strøm af tid, der er del af stykket CTRL+ALT+DEMENS #2. Selvom vi ikke kan vide, hvordan demens opleves hos de mennesker, der rammes, så er der mange formodninger. Installationen her tilbyder en kunstnerisk og meditativ oplevelse af det dybe slør og tabet af sindet. Billedsproget omkring demens er stærkt og fordommene endnu stærkere. Det skal vi have brudt og gerne med de muligheder, vi hver især har til vores rådighed: På ARoS har vi kunsten!

FAKTA:

Kunstforløb for mennesker med demens og deres pårørende:

Onsdage: kl. 16-18. opstart 16.5. eller fredage: kl. 10-12 opstart 18.5.

Pris: 800 kr. pr. par incl. entré og et årskort (eller fornyelse af årskort).

Tilmelding: senest 15.5. her: https://aros.safeticket.dk/events#cat1352

 

Lydinstallation CTRL+ALT+DEMENS #2. En stille strøm af tid

Tirsdag til søndag fra kl. 11.00 til 12.00 og igen fra kl. 15.00 til 16.00

Onsdage: også kl. 19.00 til 20.00. sidste dag: 3.6.18

Pris: gratis efter betalt entré

Varighed: 7 minutter

Sprog: dansk