Welkommen på ARoS

Dette indlæg blev udgivet i ARoS, Samlingen den af .

Welcome er en af ARoS’ nyerhvervelser til den faste samling. Det er et værk af den dansk-norske kunstnerduo Elmgreen & Dragset. To internationalt anerkendte kunstnere som har arbejdet sammen i over 25 år. 

Elmgreen & Dragset er kendt for deres arbejde med køn og seksualitet og for deres kritik og udfordring af kunstinstitutionen og den hvide kube, som meget samtidskunst bliver udstillet i. ARoS har allerede et værk af Elmgreen & Dragset i samling, værket Too Late, i kælderen med installationskunst. I dette værk møder publikum en forladt natklub, hvor man som titlen antyder, kommer for sent (too late) til festen. 

WELCOME TO FABULOUS LAS VEGAS

Museets seneste erhvervelse af kunstnerne er værket Welcome, der i al sin enkelthed består af en såkaldt Airstream campingvogn, med et forvredne og knækket Las Vegas skilt henover sig.  Som så mange andre af Elmgreen & Dragsets værker, så er også dette præget af en poleret, lækker og minimal æstetik, hvor de næsten ned til den mindste detalje har kopieret et af de skilte, man møder på motorvejen når man kører ind til den amerikanske fest- og spilleby Las Vegas. Campingvognen er lavet i samarbejde med det amerikanske mærke Airstream, der er berømt for lige præcis denne type campingvogne og mobilehomes, og er et firma der har produceret netop dette i næsten 100 år. Airstreameren er ikonisk pga. dens let genkendelige æstetik og form, og er et kultprodukt på lige fod med Coca Cola flasken. På MoMA i New York kan man da også finde en lignende Airstream, indlemmet i deres samling og kulturelt vigtige designsymboler. Airstreameren symboliserer et kompakt og selvforsynende habitat. Et fristed hvor man som individ er fri til at bo og leve som man lyster – en nutidig utopi. Det amerikanske rumagentur NASA brugte tidligere en ombygget Airstreamer, til at køre astronauter ud til den raket der skulle sende dem ud i rummet, hvilket kun har været med til at understrege Airstreameres status som et ikonisk symbol på udforskning og eventyr. Hvilket også leder ens tankerne hen på USA’s pionerhistorie, hvor man kørte ud over sletterne i jagten på et bedre liv. Rejsen vestpå. Mod Las Vegas og drømmen om den store gevinst. Den amerikanske drøm.

 We’re sorry, The American Dream can’t come to the phone right now

Men, den amerikanske drøm er ikke, hvad den har været og det væltede Las Vegas skilt bliver symbolet på de bristede forventninger. Drømmen om The Big Win i Las Vegas, hvor du i stedet tabte alt (because the house always wins). Eller den fede fest i kælderen, som du kommer for sent til. Eller når du finder ud af, at du er over 50, og bare ikke er der, hvor du troede du ville være i dit liv. Elmgreen & Dragset bruger to amerikanske ikoner og sætter scenen for en art moderne græsk tragedie.