”Kultur bliver en sværvægter i fremtidens europæiske politik”

Dette indlæg blev udgivet i ARoS, ARoS Public, Kunstens rolle den af .
Foto: Per Bille

”Kultur bliver en sværvægter i fremtidens europæiske politik”, udtaler direktør Michel Magnier fra EU-kommissionens kulturdirektorat i forbindelse med hans deltagelse i dette års kulturmøde på Mors. Kultur står allerede for 4 % af det samlede europæiske bruttonationalprodukt og for 8 millioner jobs. Og det er for alvor gået op for EU’s ledere, at kultur er vigtigt, ikke bare i sig selv men i høj grad også for sammenhængskraft, velfærd og økonomi, mener Magnier. Han ser bl.a. det første G7-ministermøde om kultur (Firenze, 2017) som et tegn på dette. Kultur bliver ifølge direktøren et stærkt kort i den globale konkurrence om indflydelse.
At interessen for kultur er stor, også blandt politiske beslutningstagere, vidnede det sjette kulturmøde på Mors på alle måder om. Ifølge arrangørerne deltog 25.000 mennesker i år i de mere end 450 arrangementer, som fordelte sig over de 48 timer, som kulturmødet varede. ARoS havde for første gang flyttet det populære, månedlige Livemagasinet til Mors, og i panelet sad udover museets direktør Erlend Høyersten også filosof Anders Fogh Jensen, forfatter Adda Djørup og billedkunstner Mikkel Carl. Sammen diskuterede de, hvad håb er, hvorfor det kræver mod at se lyst på verden og hvordan kunst og kreativitet kan give form til fremtiden. Derudover deltog Erlend Høyersten og ARoS i debatter om, hvordan vi sikrer skolerne et kunstnerisk boost og om dannelse, kultur og sundhed.
Kulturmødet Mors har udviklet sig til et af Danmarks vigtigste møder, og en stor tak skal lyde til Kulturmødet Mors og alle deltagerne for at sætte væsentlige diskussioner på dagsordenen og for at gøre en stor indsats for at løfte debatten om kultur i Danmark. Det er opløftende både at høre EU-direktøren sige, at kultur i dag er en større faktor i Europa end bilindustrien, og at høre Uffe Elbæk sige, at kunst og kultur fremkalder hans menneskelighed. Årets kulturmøde giver, trods vor tids mange forfaldshistorier, al mulig grund til at håbe!

Nåede du ikke til Mors i år, har ARoS til gengæld åbent. Næste Livemagasinet er onsdag den 12. september kl. 19 i salonen på niveau 3 (ARoS Public). Denne gang handler det om ondskab på grund af vores aktuelle udstilling Jake & Dinos Chapman: The March of the Banal. Kom hvis du tør!

Foto: Per Bille