Kan du huske detaljerne fra dit barndomshjem?

Dette indlæg blev udgivet i ARoS, Store kunstoplevelser, Udstillinger den af .

Hvor godt husker du egentlig dit barndomshjems arkitektur og detaljer? Det er lidt vildt at tænke på, hvor meget man faktisk kan huske af detaljer og rumlige dimensioner fra de hjem, man har haft et helt særligt fortroligt forhold til. Lad mig opfordre til et lille eksperiment…

Prøv at lukke øjnene og forestil dig, at du genbesøger dit barndomshjem i tankerne. Husker du, hvor du stillede din cykel? Hvordan hoveddøren så ud? Gå nu ind i entréen.. Husker du, hvor du tændte lyset, hvor du hang (eller smed..) din jakke? Om den næste dør åbnede indad eller udad? Jeg er sikker på, at mange kan ihukomme flere rum og detaljer, end man lige skulle tro – fliserne på badeværelset, håndvasken i køkkenet, rummet under trappen, hvilke gulvbrædder der knirkede osv. osv. Mange kan måske endda tegne en omtrentlig grundplan ud fra hukommelsen..

At hjemmet kan opleves som et mentalt rum, som vi bærer med os i erindringen, er noget de fleste af os kan genkende. Og det er netop denne oplevelse, som den sydkoreanske kunstner Do Ho Suh griber fat i i udstillingen Korridor, hvor begrebet ”hjem” er omdrejningspunktet. I tyndt gennemskinneligt stof har kunstneren genskabt korridorer og transitrum fra hans tidligere hjem i Seoul, Berlin og London. Det har han gjort for at kunne tage erindringen af disse rum med sig i en transportabel form. Nærmest som et telt, som han kan slå op og træde ind i, uanset hvor han befinder sig i verden.

Det er således spor af Do Ho Suhs helt egen historie, vi møder, når vi går igennem den farverige 30 meter lange korridorpassage i Focus-galleriet. Men hvordan er denne personlige fortælling om et hjem relevant for os andre? Jo, efter min mening bygger Do Ho Suh en bro mellem ham selv og alle os andre. Han skaber ikke afstand mellem sig selv og sit publikum, men byder os alle indenfor i hans allermest fortrolige og personlige rum.

Det kan godt være, at det ikke virker så gæstfrit, at det første man møder, når man træder ind i galleriet, er en vagt, der minder dig om, at du ikke må røre værket. Nå ja, og om at hænge store tasker og jakker på tøjstativet ved siden af installation. Men det er vel ikke så meget anderledes end, at du tager din jakke (og måske sko) af, inden du træder ind i andre folks hjem. Og ligeledes prøver at lade være med at ødelægge noget. For det er en sart størrelse med en sådan installation, hvor vægge, dørhåndtag, og stikkontakter er lavet at tyndt, håndsyet stof!

Men Do Ho Suhs udstilling Korridor ER en inviterende åben installation, som byder dig indenfor til at vandre igennem en række interiørs fra de hjem, som kunstneren kender så godt. Hver af de otte rum, som installationen består af, har sin egen farve og sine egne kendetegn. Det første rum, vi møder, er en indgangsportal i blåt gennemsigtigt stof, hvor begge døre er slået ud som en gæstfri invitation til at træde indenfor. Dette rum er fra kunstnerens hjem i Berlin og de sirligt ornamenterede håndtag, den gammeldags radiator og det høje loft er kendetegnende for Berlin-hjemmets arkitektur. Lignende detaljer kan man finde to andre steder i den lange installation, hvilket indikerer, at disse også er fra Berlin. Anderledes kendetegn viser sig i de øvrige korridorer, hvor man kan ane den funktionalistiske arkitektur fra hjemmet i London og den koreanske arkitektur fra barndomshjemmet i Seoul.

Do Ho Suh har valgt at fokusere på gange og andre former for gennemgangsrum i udstillingen. Gangen (eller korridoren) knytter sig til dagligdagens rutiner, og omgangen med den bliver nærmest så automatisk og integreret en del af hverdagen, at man næsten ikke tænker over det. I fortroligheden, genkendeligheden og hverdagsbrugen bliver hjemmets rum lagret dybt i din erindring, og du kan genbesøge dette rum igen og igen, når længslen efter hjem melder sig. Derfor hylder Do Ho Suh de hverdagslige rum og ting i hjemmet, som vi normalt går forbi og ikke giver opmærksomhed.

Og når man nu er tunet ind på begrebet ”hjemlighed”, kan man med fordel fortsætte turen til ARoS’ niveau 6, hvor man kan opleve ny-ophængningen af ARoS’ faste samling med titlen Far From Home.

God fornøjelse!