Christian Blache

Dette indlæg blev udgivet i ARoS, Samlingen den af .

Christian Blache (1838-1920) var en af de kunstnere, der kom fra Aarhus, men fik et vist ry både nationalt og internationalt. Han voksede op i byen som søn af rektoren for Aarhus Katedralskole, hvor Emmerik Høegh-Guldberg underviste i kunst, og var jævnaldrende med kunstnerne Andreas Fritz og Janus la Cour, som han var venner med. 

Oprindeligt kom han i lære som skibsbygger, men fandt ud af, at han hellere ville lave billeder af skibene, og marinemalerierne blev hans speciale, som folk efterspurgte. Han kom også på Kunstakademiet i København, og studerede hos den gamle marinemester F.C. Sørensen og var i øvrigt marinesoldat under krigen i 1864.

Over årene kom han jævnligt tilbage til Aarhus og malede, gerne motiver fra Aarhus Havn, som han kendte fra sin barndom, men i disse år blev bygget ud i bugten, hvor det før mest havde været en åhavn. I Den Gamle Bys samling er der flere af hans malerier, der skildrer byen ved bugten. Både skibene og bygningerne gengives præcist og omhyggeligt.

ARoS Aarhus Kunstmuseum har også fine kunstværker af Christian Blache i sin samling, hvoraf flere i øjeblikket vises i udstillingen Drømmen om Danmark. Dels rene skibsportrætter, i lighed med f.eks Antons Melbyes portræt af Fregatten Jylland ude på havet, men især yndede han motiver der kombinerer skibene med et havneindløb eller med havbugten. Naturoplevelsen er et ligeberettiget element i kunstværkerne.

Lysets spil i hav og himmel bliver det, der interesserer ham, og som han helst arbejder med. Et mesterværk er det store billede: “Stille eftermiddag udover sandgrundene ved Lynæs” fra 1893, som Aarhus Kunstmuseum købte af ham. De valgte det for dets kunstneriske kvaliteter, selvom motivet her ikke var fra Aarhus.

“Indsejlingen til Aarhus Nordhavn,” Christian Blache (1914)

Til gengæld har ARoS netop erhvervet et andet maleri af Christian Blache, der var på auktion: “Indsejlingen til Aarhus Nordhavn” fra 1914. En fin lille skildring af et motiv, som han flere gange gennem livet er vendt tilbage til.