Before the Fall of the Wall

Dette indlæg blev udgivet i ARoS Stories den af .

Jeg har ikke været tilstrækkelig opmærksom på den vilde firserkunst men Erik og Jakob (udstillingsasvarlige på Before the Fall of the Wall) har med deres dedikerede personale-omvisning åbnet mine øjne på vid gab. Siden har jeg flere gange været gennem den stærkt inspirerende ophængning i mit lille favoritgalleri.

Jeg påvirkes intenst af den energi værkerne udstråler og bevæges af minderne om mine formative år i et voldsomt årti. Selvom værkerne beskriver det individualistiske oprør vest for muren hensættes jeg i en sindstilstand der med ligeså stor tydelighed beskriver det samtidige oprør øst for muren omend det havde den kollektive karakter der i sidste ende fik muren til at falde.

Jeg besøgte Polen i 1983 på et tidspunkt hvor østblokkens første frie fagforening Solidaritet havde 10 millioner medlemmer og landet af samme årsag var i militær undtagelsestilstand. Stemningen var særdeles anspændt og ingen var i tvivl om at de her og nu var vidner til en historisk begivenhed.

1983

stemplerne hamres ind i mit pas
med tysk demokratisk slagkraft
vi kører uden stop til Frankfurt an der Oder

natten er varm og stille i Krakow
angstfyldte trin på blanke brosten
navnløse knipler slår en ung mand til jorden

Warszawa sitrer under overfladen
kirker skælver af liv efter midnat
salmesang og slagord er kimen til et slutspil

– Thomas Stubbe Teglberg