Et landskab uden horisont

Dette indlæg blev udgivet i Store kunstoplevelser og tagget den af .
AKHOB

Midt i syndens by, Las Vegas. Jeg har netop oplevet et fantastisk værk af den amerikanske kunstner James Turrell (født 1943). Det er det eksklusive modehus Louis Vuitton, som for lidt over et år siden fik Turrell til at skabe værket AKHOB til fjerdesalen af deres butik i USA’ spilleby nr. 1.

Man skal bestille tid for at se værket, og de anbefaler, at man ikke kommer mere end fire mennesker. Vi var kun to og det gav en unik ro til fordybelse i det beroligende og mystiske farveunivers, som Turrell mesterligt har skabte midt i den hektiske storby.

Hele oplevelsen af AKHOB tager form som en seance. Efter at have fået en kort introduktion i et forværelse, holdt i en mørk og dæmpet belysning, føres man ind til værket. Man skal tage sine sko af og iføre sig hvide beskyttelsessokker før man træder op på en smuk rundet trappe, der leder en op i et helt hvidt og øjensynligt uendeligt rum. Man bliver bedt om at stoppe et stykke inde i rummet hvorefter man lades alene til at opleve en cyklus af skiftende, farvet lys. Det er en oplevelse, som er svært at beskrive, da værket er en sansebaseret oplevelse, hvor både blik og krop omsluttes af hvad der synes at være en endeløs og altomsluttende farvetåge.

Værkets titel AKHOB betyder “rent vand” på egyptisk, og selvom værket i sig selv ikke indeholder vand, men lys, så forstår man alligevel referencen. I løbet af den 24 minutter lange cyklus, som værket gennemgår, bliver man nemlig gennemskyllet af en byge af farvet lys – en kærkommen udrenselse af Las Vegas’ støj og syndige fristelser. Det er både medrivende og meditativt.

AKHOB, James Turrell

AKHOB, James Turrell

Værket AKHOB er hvad Turrell selv betegner som et Ganzfeld, et tysk begreb, der hentet fra psykologien, dækker over den desorientering man kan opleve, når ens syn omsluttes af en ensfarvet masse, som i en snestorm eller hvis man flyver gennem tæt tåge. I sådanne tilfælde bliver alle konturer udvisket og man ved ikke længere om ens øjne er åbne eller lukkede. Man oplever et farvelandskab uden horisont, hvor grænsen mellem det indre og ydre blik udviskes. Og en smule højstemt kan man jo påstå, at Turrell ved netop at udviske horisonten, måske får os til at se endnu længere.

Hvis man finder sig selv i Las Vegas skal man give sig selv den unikke oplevelse at besøge Louis Vuittons butik og Turrells værk – men husk at bestille tid. Det er en enestående oplevelse midt i Las Vegas’ konstante strøm af skiftende billeder, energisk musik og mennesker af enhver slags.

Men man behøver dog ikke at rejse så lagt for at opleve et af James Turrells sanselige værker. Man kan blot besøge ARoS, da vi i museets De Ni Rum har værk Milkrun III, der også – hvis vi giver det tid og ro – tager os med ind i et landskab af farve.