Hvor gammelt er kunstmuseet i Aarhus?

Dette indlæg blev udgivet i ARoS den af .

ARoS har eksisteret i 10 år, men museet er meget ældre. For 5 år siden fejrede museet sin 150 års fødselsdag med en udstilling, der viste hvordan det hele startede.

Dengang var Aarhus en lille provinsby med bare 8.000 indbyggere, men der var i byen nogle mennesker, der havde dannet en kunstforening. Nu syntes de, at byen skulle have et rigtigt Kunstmuseum, hvilket det ellers kun var Hovedstaden der havde. Derfor købte Kunstforeningen hvert år et maleri fra deres skiftende udstillinger, som skulle være starten på en kunstmuseums-samling.

I 1859 åbnede museet så første gang for publikum, i lokaler der var indrettet på loftet af det daværende Rådhus – det der senere blev Politistation og nu er Kvindemuseet bag ved Domkirken. Det blev en stor succes, og allerede efter få års forløb kunne man se, at der var behov for større lokaler.

En af mændene omkring museet var møller Weis, som havde møllen i Mølleparken, og han stillede en del af sin grund til rådighed. Så samlede man penge ind til byggeriet, og i 1877 stod den store nye museumsbygning færdig. Bygningen ligger der endnu, skråt overfor Hovedbiblioteket i Mølleparken, hvor senere Kulturcenter Huset havde til huse, og hvor nu bl.a. VoxHall har lokaler. Bygningen rummede foruden Kunstmuseet også Forhistorisk Samling, som nu er blevet til Moesgaard Museum, og Afstøbningssamlingen, som nu et blevet til Antikmuseet på Universitetet.

Dette fællesskab imellem museerne bestod i næsten 100 år, men i 1967 flyttede Aarhus Kunstmuseum til et nybygget 3-fløjet hus i Vennelystparken i den nederste ende af Universitetsparken, bl.a. fordi man dengang gerne ville pointere sammenhængen med Universitetets forskning og undervisning.

Imidlertid skete der det, at kunstværkerne netop på dette tidspunkt ofte blev skabt i større formater, således at udstillingsrummene simpelthen ikke havde højt nok til loftet. Samtidig havde publikums forventninger til udenoms faciliteter udviklet sig, der skulle gerne være café, butik, lokaler til arrangementer m.v. Man arbejdede derfor på at skabe grundlaget for en ny tidssvarende museumsbygning – det tog 20 år, og den 7. april 2004 kunne ARoS åbne svingdørene til et nyt publikumsvenligt museum.