Roden Crater

Dette indlæg blev udgivet i Rejser, Store kunstoplevelser og tagget , den af .

Flagstaff har alt, hvad du kan forvente af en klassisk amerikansk by uden for alfarvej. Masser af spisesteder, et hotel, der sender tankerne i retning af Twin Peaks, og intet fortov. Men vi var der jo for Roden Crater, vulkanen James Turell købte i 1979 og som siden da har udviklet sig til et livsværk, der stadig er under udvikling.

Dagen begyndte med et meget givende møde med Turell Studio, hvor vi diskuterede samarbejdsmuligheder. Om eftermiddagen gik turen mod Roden Crater. Det er en lang og støvet tur gennem et eventyrligt landskab. Området er præget af seismisk aktivitet, og de store sletter brydes  af vulkaner, der dukker op som sukkertoppe, og plateauer af lavestrømme.

Selve oplevelsen af Roden Crater kan ikke beskrives. Men forestil dig, at man bygger en pyramide på Mars og efterfølgende dækker den til med en vulkan. Pyramidens gange, åbninger og kamre er tilpasset vulkanen. Lys og mørke og din egen rute gennem krateret er del af oplevelsen. En anden vigtig del er de pludselige åbninger, hvor lyset eller himlen kan betragtes.

Det føles som et særligt sted, et spirituelt sted. Det føles på én gang både urgammelt og futuristisk. Er det et levn fra glemte civilisationer eller resultatet af overjordisk aktivitet? At sidde i The Skyroom og betragte hvordan himlen ændrede sig i det tiltagende mørke, var en magisk oplevelse – jeg har aldrig før set mørke gløde.

Roden Crater er endnu ikke åbnet for publikum, så vi kan dårligt føle os andet en privilegerede over at få lov til at opleve det allerede nu. Desværre er der fotoforbud. Men det gør ikke noget, for billeder kan slet ikke yde projektet retfærdighed.