WUNDERKAMMER # 2: Reste Fidèle

Dette indlæg blev udgivet i Out of the darkness, Samlingen, Udstillinger, Wunderkammer og tagget den af .

Mit første møde med Robert Jacobsen var i Tørskind grusgrav ved Egtved. Den tidligere grusgrav ved Egtved blev i 1991 genåbnet med en stor ”landskabsskulptur”, bestående af 4 elementer lavet af Robert Jacobsen (æresborger i Egtved) og 5 af hans elev Jean Clareboudt.

Jeg husker tydeligt, hvordan jeg klatrede rundt på de store jern skulpturer, lykkeligt uvidende om, at det var kunst, men dog bevidst om, at de var et fremmedelement i naturen. Noget der gjorde stedet anderledes, lidt mystisk og spændende.

i bloggen - tørskind grusgrav i bloggen 2 - tørskind grusgrav

Uden at have samme monumentalitet som landskabsskulpturen, er der alligevel også noget mystisk og fremmed over den lille spøjse skulptur af Jacobsen i Wunderkammeret. Som de fleste af hans værker, fra omkring 1950 og frem, er Reste fidèle (løst oversat: Altid tro) lavet i det uhøjtidelige materiale jern. Men til forskel fra mange af hans andre skulpturer (herunder de øvrige 5 i ARoS’ samling), er dette værk ikke helt abstrakt. Værket er nemlig del af en serie såkaldte ”dukker”, som Robert Jacobsen lavede omkring midt 50’erne. Disse små menneskelignende figurer blev lavet af skrot og kasseret metal, og var stærk inspireret af Jacobsens forkærlighed for afrikansk kunst.

FAKTA:

Kunstner: Robert Jacobsen (1912-1993)
Titel: Reste Fidèle
Årstal: 1953
Erhvervet: 1958
Materialer m.m.: Jern
BONUS: Se flere billeder fra Tørskind grusgrav med Robert Jacobsens værker her

Se alle indlæg om WUNDERKAMMER