WUNDERKAMMER #9: Frozen Stilllife

Dette indlæg blev udgivet i ARoS, Out of the darkness, Samlingen, Wunderkammer den af .

Jeg elsker at rydde op, ordne og sortere. Det er vel en af mine små laster her i livet, men den bliver nogle gange sat på prøve både derhjemme, men utroligt nok også i kunsten.

Når jeg ser på Arthur Køpckes værk Frozen Stilllife vækkes dette oprydder-gen i mig. Jeg har behov for at skabe orden i det kaos, som jeg ser! Langsomt, når jeg betragter værket, nedtones denne ordenstrang og historier begynder at dannes. Hvor har den sko været? Hvem har spist af den gaffel?
Jeg begynder at se et system i kaosset.

i bloggenFarverne er koordinerede; de hænger sammen og danner et mønster. Jeg begynder nu at forstå dette kaos! Under de forskellige enkelte genstande opdager jeg nye motiver; et smukt, ungt kvindeansigt; et sort/ hvidt fotografi og et julekort. Og det går op for mig, at dette værk er en tilfældig sammensætning af hverdagsgenstande, i et alligevel ordnet motiv.

Køpcke synes næsten provokerende at spørge, om ikke den største poesi findes i forbrugersamfundets ophobning af overskydende affald, der ellers almindeligvis fejes bort. Alle disse genstande bærer en historie med sig, og det kunne være spændende, at få den fortalt.

I stedet må vi selv digte vores fortælling, og skabe orden ud fra det kaos vi ser.

FAKTA:

Kunstner: Arthur Køpcke (1928 – 1977)
Titel: Frozen Stilllife
Årstal: 1963
Erhvervet: 1979
Materialer m.m.: Sko, julekort, dåselåg, cigaretpakninger, stof, låg til papirrulle, stearin, poser til silicagel, stofserviet, del af pensel, cigaretpapirspakninger, slange fra vask, spejlskår, ring fra øldåser, blyanter, fotografi, sugerør, ølkapsel, reklamer og andre papirstykker, farveklatter, indpakket cafeteriasukker m.m. på masonitplade