WUNDERKAMMER #12: Attention

Dette indlæg blev udgivet i Out of the darkness, Samlingen, Udstillinger, Wunderkammer den af .

Som det står der på hylden, ligner det mest af alt en indbagt oplukker. Og det er egentlig også hvad det er. Objekter fra hverdagen – brød, oplukker, søm m.m. – har her mødt hinanden på en uventet måde.

Det interessante for mig ved dette værk, er netop den lille overraskelse som det byder på. Ikke et voldsomt chok eller en blodig provokation. Men et træk på smilebåndet. Et tø-hø. En tanke: ”Har han forsøgt at åbne et brød med en oplukker?” ”Det er da skørt, det kan man da ikke!” Men brød-værket er netop en reminder om, at kunsten ikke er begrænset af virkeligheden. Og måske også at virkelighedens grænser ligger et andet sted end vi tror.

i bloggenKunstneren Daniel Spoerri, som lavede værket i 1961, var del af en kunstnersammenslutning, som gik under betegnelsen ”Nouveau réalisme” (Ny realisme). Hovedmålet for disse kunstnere var at bringe kunsten tættere på livet. De ville væk fra den virkelighedsfjerne, abstrakte kunst uden at ende ovre i den figurative (i deres øjne borgerlige) kunst.

Løsning?
Kunst lavet med, og af, ting og sager fra hverdagen!
Kunstnerne blev en slags ting-findere, som sammensatte hverdagens objekter på nye og syrede måder, for på den måde at få folk til at gentænke det velkendte.

Spoerris kendetegn indenfor denne nye realisme blev hans kobling af kunst og mad. Hans såkaldte Eat-Art. Han lavede fx collager der var fastfrosne måltidsscener (hele borddækninger – tallerkner, glas, servietter, mad, ALT) limet fast og derefter ophængt på væg. Eller en serie af objekter ”overmandet” af brøddej og derefter bagt – som værket her.
FAKTA:
Kunstner:
Daniel Spoerri (1930- )
Titel: Attention, oeuvre d’art
Årstal: 1961
Erhvervet: 1984
Materialer m.m.: Franskbrød, øloplukker, indmaden af en tændstikæske, søm, del af æggeskal og papir.

BONUS: Spoerri tog koblingen mellem mad og kunst så seriøst, at han i 1968-70 i Düsseldorf åbnede dobbelt forretningen Restaurant Spoerri og Eat Art Galerie. I restauranten kunne man nyde et måltid eller deltage i madlavningskurser, og ovenpå i galleriet kunne man fx købe ”Brotteigobjekte” (brød-dejs-objekter).

Se alle indlæg om WUNDERKAMMER