WUNDERKAMMER #13: Weed

Dette indlæg blev udgivet i Out of the darkness, Samlingen, Wunderkammer og tagget den af .

”Se der! Der er ukrudt langs væggen.” Overhørte jeg et ungt par sige til hinanden, da de var på vej ind i udstillingen OUT OF THE DARKNESS´ Wunderkammer, – og ja, det er rigtigt, der gror ukrudt langs væggene på ARoS. Selvfølgelig er det ikke rigtigt ukrudt, men kunst der springer op fra museets betongulve og kryber langs væggen.

Værket det unge par snakkede om, er skulpturen Weed (Ukrudt), skabt af den amerikanske samtidskunstner Tony Matelli. Netop dette værk viser og udfordrer det, jeg elsker ved samtidskunst – det uventede!

Når man går rundt på ARoS, forventer man ikke som museumsgæst at se ukrudt langs væggene. Især ikke en mælkebøtte, som vi jo ellers med stor flid forsøger at bekæmpe og fjerne fra vores egne haver. Men det er netop det, vi møder på vores museumsbesøg. En mælkebøtte, som er plantet solidt i ARoS´ betongulv. Og er det nu kunst?

Jeg har desværre ikke det endegyldige svar på, om hvad der er kunst eller ej. Men ud fra mit perspektiv skal kunst kunne gøre noget ved én. Både være overraskende og uventet. Det særligt uventede ved Matellis værk opstår i valget af ”motivet” – en mælkebøtte. Et motiv som jeg ikke før nu har mødt indenfor et kunstmuseums vægge.

Men den helt store overraskelse ved værket er materialet. Skulpturen er støbt i bronze og herefter bemalet, så vi narres til at tro, at dette er en ægte mælkebøtte. Det i sig selv er et fantastisk håndværk, som jeg er fascineret af. Dette værk får mig til at tænke, undres og reflektere. Måske er alting ikke så ”firkantet”, som man tror ved første øjekast?

Dette værk er måske i virkeligheden en “øjenåbner” til at se på al slags kunst – kig en ekstra gang – måske er det, du ser, ikke det du i virkeligheden tror du ser!

FAKTA:

Kunstner: Tony Matelli (1971-)
Titel: Weed
Årstal: 2012
Erhvervet: 2013
Materialer m.m.: Bemalet bronze

Se alle indlæg om WUNDERKAMMER