WUNDERKAMMER #18: Afrivning af løg

Dette indlæg blev udgivet i Out of the darkness, Samlingen, Wunderkammer og tagget , den af .

Video. Video. VI-DE-O! Siden videokunst for alvor blev teknisk muligt i slutningen af 1960’erne (med udbredelsen af det bærbare kamera som kunne lagre optagelser) har mediet været del af kunstscenen.

Ligesom en skulptur kan være alt lige fra en rytterstatue, til en kæmpe dreng eller en abstrakt form, så dækker betegnelsen ”videokunst” også over vidt forskellige udtryk. Ikke kun pga. teknologiens voldsomme udvikling siden 60’erne og indtil i dag, men også pga. kunstnernes vidt forskellige tilgange til mediet.

Fx arbejder kunstneren Jesper Just (som netop nu kan opleves på ARoS på niv. 1 med udstillingen APPEARING / INTERCOURSES) i et filmisk sprog, som for mange vil minde om mainstream filmens flotte og polerede billeder. Just’ film har dog et indhold, som adskiller sig markant fra Hollywood-genrens gængse fortællinger.

Der er næppe noget filmisk imponerende eller poleret over Århus kunstnerne Birgit Johnsen og Hanne Nielsens Afrivning af løg. Filmen viser to kvinder der river løg. Ikke mere, ikke mindre. Umiddelbart en meget banal hverdagsscene fra køkkenet. Men det forgår netop ikke i køkkenet.
Afrivningen foretages af to sortklædte kvinder, helt uden make-up, som sidder på hug. Lyden er monoton og rytmisk. Hvis man ser længe nok på værket er lyden ligefrem irriterende monoton, og den ellers så velkendte handling, bliver mere og mere bizar, des mere man tænker over det.

Efterhånden som kvinderne (Hanne og Birgit selv) får arbejdet sig igennem bunkerne af løg, begynder de at græde. Det hele minder pludselig mere om en smertefuld tvangshandling, end om en hverdagsscene. Men kvinderne græder ikke af følsomhed (som vi ellers så ofte ser på film). Gråden er, som deres bevægelser, mekanisk. En fysisk reaktion på løgenes skrappe enzymer.

Der findes mange tolkninger af filmen. Feministiske øjne har set løgene som mandlige løg (testikler), der bliver revet (kastreret), men forskellige øjne, med forskellige baggrunde, ser forskellige ting.

Hvad ser du?

FAKTA:
Kunstner:
Birgit Johnsen (1958- ) og Hanne Nielsen (1959- )
Titel: Afrivning af løg
Årstal: 1995
Erhvervet: 1997
Materialer m.m.: Sony, U-Matic, Pal, mono, color. Vises i udstillingen på s/h tv monitor
BONUS:
Til oktober åbner ARoS stor udstilling med kunstnerne. Læs mere her.

Se alle indlæg om WUNDERKAMMER