WUNDERKAMMER #20: Tuch

Dette indlæg blev udgivet i Out of the darkness, Samlingen, Wunderkammer og tagget , den af .

Er video kunst? Kunst i dag består ikke bare af traditionelle medier, som for eksempel maleri og skulptur. Kunst i dag kan mere eller mindre være alt og kan arbejde indenfor mange forskellige medietyper! Særligt video, er som medie, blevet populært og anvendes i dag i høj grad som et selvstændigt kunstværksmedie uden særlig tilknytning til en bagvedliggende perform eller happening. Sådan har det dog ikke altid været… 
I 1960´erne og 1970´erne så man nogle af de første skridt henimod at anvende video som et medie indenfor kunstverdenen. Dog var mediet så nyt, at det ikke blev betragtet som et selvstændigt kunstværk eller kunstform, men som en form for dokumentation af det endelig kunstværk – en performance eller happening. Således ser man det for eksempel i Bjørn Nørgaard værk Hesteofringen, 1970, som har været omtalt på bloggen tidligere (se blogindlæg fra d. 13. juli Hesteofringen). I dette værk dokumenterer videodelen af værket – og glassene med den konserverede hest – den faktiske performance: Ofringen af en hest.

Anderledes forholder det sig i dag med video som kunstværker; – videoen er blevet et selvstændigt værk. Det ses blandt andet i Roman Signers værk Tuch, der på ganske få sekunder viser et rødt klæde fare til himmels. Værket er et stedsspecifikt værk, der viser et 4×5 meter stort, rødt klæde blive skudt direkte op i luften. Roman Signer beskriver selv dette værk, som ”et frit hængende theater gardin der for et øjeblik dækker landskabet”. Værket er ikke en dokumentation for noget andet. Det har sine egne kvaliteter, sin egen tilstedeværelse indenfor kunstverdenen.

Tuch kører i loops og gentager den samme handling – det røde klæde bliver skudt til vejrs. Vi bliver som beskuere udfordret til at lægge mærke til og holde fokus i de få sekunder, videoværket varer og derefter reflektere over, hvilket formål det røde ”gardin” havde. Åbnede det op for det bagvedliggende landskab eller lukkede det det ned?

FAKTA:

Kunstner: Roman Signer (1938-)
Titel: Tuch
Årstal: 2009
Erhvervet: 2010
Materialer m.m.: Video – Blu Ray