Johnsen og Nielsen: Krig i køkkenet

Dette indlæg blev udgivet i ARoS, Udstillinger og tagget den af .

Bør jeg gøre noget? Hvad er noget? Og nytter det overhovedet?

Hvor tit sidder man ikke med de tanker, når man ser nyhederne eller bladrer igennem de sociale medier, hvor opråb om handling og AKTION! flimrer på skærmen i form af spande med isvand, smilende kvinder med bare bryster, overskægsmani osv. osv. osv. osv.

Mærkesager er der nok af. Det er let at blive overvældet af verdens mange brændpunkter, og undervældet af sin egen betydning. Fra sit eget lille ståsted er man oftest passiv beskuer til uret verden over.

I Hanne Nielsen og Birgit Johnsens videoværk Camp Kitchen fra 2014, startes der netop her; ens eget lille ståsted. I videoen repræsenteret af det måske mest dagligdagsrum af alle; køkkenet – inkl. housewifes i bedste idylliske amerikaner-stil.

Men idyllen punkteres gang på gang. Radio og TV lukker verdens problemer ind og bag rullegardinet, som dækker køkkenvinduet, hærger krigen. Over 5 omgange lukker medierne og vinduet virkelighedens rædsler og inferno ind og gør det ellers så fredelige køkken til et ”Camp Kitchen”, tæt på krigen. Boller går i brand, køkkenmaskiner går amok og konservesdåser eksploderer.

Men når gardinet rulles ned, og radioen spiller musik, så ånder alt atter fred.

Nielsen og Johnsen Camp Kitchen, 2014 still 1 Nielsen og Johnsen Camp Kitchen, 2014 still 2

Til at begynde med nøjes kvinderne med at rydde op efter invasionerne. De er passive tilskuere. Men efterhånden begynder de at tage handling, for til sidst helt at påtage sig rollen som aktivister, der ikke længere bruger køkkenet til at lave mad, men til at ruste sig til krig.

Nielsen og Johnsen Camp Kitchen, 2014 foto Erik Zappon

Foto: Erik Zappon

Ifølge Karin Petersen, som er ekstern lektor ved Institut for Æstetik og Kommunikation, Afdeling for Æstetik og Kultur, Aarhus Universitet, og bidragyder til det kommende udstillingskatalog til Hanne Nielsen og Birgit Johnsens udstilling Inklusion / Eksklusion på ARoS, er værket et af de mest politiske værker som duoen har skabt:

”Hvor disse værker [ældre værker, red.] i højere grad tematiserer kvindekroppen, det mandlige blik, husmorrollen, kvindestereotyper m.m., har Camp Kitchen et mere direkte aktivistisk indhold. Det er langt hen ad vejen et af de mest politisk ekspressive værker, vi har set fra Hanne Nielsen og Birgit Johnsens hånd. Et opråb om søstersolidaritet og aktiv delagtiggørelse i andre stærke kvinders politiske kamp for uddannelse og ytringsfrihed som Malala Yousafzai og Pussy Riot.”

Hanne og Birgits husmødre falder altså ikke hen i passivitet, men tager kampen op.

Måske til inspiration for alle os andre?

Læs mere om dette og andre værker i udstillingskataloget som udkommer i ARoS Shoppen på åbningsdagen lørdag d. 4. oktober – og her på bloggen.