Hanne Nielsen og Birgit Johnsen: Lidt til kaffen

Dette indlæg blev udgivet i ARoS, Udstillinger og tagget den af .

De fleste mennesker kender til de der små uartige ting, som man lige siden man var barn har lært, at man ikke må: Røde knapper må man ikke trykke på, folk der falder på halen griner man ikke af og lagkager stikker man ikke fingeren i.

Men der er nu noget hypnotiserende, ved de små forbudte ting. Ved at indføre mini-kaos i en orden, ødelægge et system, eller bryde en pæn overflade.

I Hanne Nielsen og Birgit Johnsens videoværk Gokker præsenteres vi for et nydeligt system af 154 flødeboller, sat på rad og række. Til lyden af børneremsen ”Okker, gokker, gummiklokker” går en hånd i gang med at smadre flødebollerne én for én, med undtagelse af den heldige bolle, som hånden er over når remsen når til ”fri”.

Det er et meget simpelt set-up, men også et meget enkelt billede på orden og kaos der møder hinanden, og skaber en ny (om end noget anderledes, og mere smattet) orden. For mig er det også et fint billede på den destruktive lyst, som alle mennesker har. En trang, som hos nogle udmønter sig meget voldsomt og er en markant del af deres liv, mens det for de fleste bliver ved fingeren i lagkagen (heldigvis).