Skal et kunstværk ikke være smukt?

Dette indlæg blev udgivet i ARoS, Samlingen, Udstillinger og tagget den af .

Må et kunstværk godt være grimt. Ja det må det da godt, hvis kunstneren har en tilstrækkelig interessant historie at fortælle, som vi så i den tidligere blog-indlæg: Hvordan kan man se at noget er kunst? 

Men prøv at se på Jørgen Bobergs billede her, det er da smukt, jo men også uhyggeligt.

Ledas Rejse, Jørgen Boberg

Ledas Rejse, Jørgen Boberg

ARoS har netop åbnet en lille udstilling GROTESK – grafik fra samlingen. Snart åbner udstillingen Michael Kvium: Fools. For kort tid siden viste museet Christian Lemmerz: Genfærd og Julie Nord: Xenoglossy kan også nævnes i den forbindelse, og man kunne blive ved. Blandt museumsudstillinger er det meget almindeligt at vise kunst, der ikke er smuk.

Derhjemme vil de fleste nok gerne have noget smukt at slappe af ved, men når vi går på kunstudstilling, søger vi oplevelse, ligesom når vi går i teatret eller biografen, så her er der frit slag. Det groteske, farlige, dæmoniske sætter simpelthen flere følelser i gang i os.

En kunstner som Svend Wiig Hansen har malet angsten for verdens undergang ud i sine billeder. Jørgen Boberg har fat i de dæmoniske kræfter i tilværelsen, og de surrealistisk inspirerede kunstnere i vores eget sinds skjulte sider. 

Vi ved fra dagligdagen, hvordan indestængte følelser kan forkvakle tilværelsen. Kunsten kan frigøre disse følelser, ved at skildre det onde, farlige og groteske, der vitterligt er i både verden og os selv.