Hanne Nielsen og Birgit Johnsen: Savner du mørket?

Dette indlæg blev udgivet i ARoS, Udstillinger og tagget den af .

Hver dag æder mørket sig ind på lyset, og dagene bliver kortere og kortere. Sommeren er ovre. Winter is coming.

Sådan er det hvert år på denne tid, når efteråret trænger sig på. Men bliver det overhovedet rigtig mørkt, når man bor i en by fyldt med huse, biler og gadelys? Når civilisationen efterhånden har fortrængt naturen, og vi i vores higen efter lyset, har sørget for, at vi kan undgå mørket døgnet rundt.

I Hanne Nielsen og Birgit Johnsens videoværk The Missing Darkness tager kunstnerduoen netop fat i problemstillingen; hvad betyder tabet af naturligt mørke – både for økosystemet, men også for den menneskelige psyke.

Hvilke konsekvenser har det, at byens kunstige lys har erstattet stjernehimlen som det vi navigerer efter?

Værket er filmet i naturområdet Lille Vildmose i Nordjylland, som til trods for at være Danmarks mørkeste sted, stadig rummer rester af kunstigt lys. Astronom Per Thyberg Aldrich ligger fortællerstemme til videoen og beretter med stor melankoli om lysets knap så gode påvirkning på fx det menneskelige helbred.

The Missing Darkness (still), Hanne Nielsen og Birgit Johnsen

The Missing Darkness (still), Hanne Nielsen og Birgit Johnsen

Værket rummer også tre helt bogstavelige budskaber, som optræder som stærke lysglimt der bryder mørket, og blænder beskueren. Mange vil nok have på fornemmelsen at lysglimtenes rytme former en slags kode, men kun de færreste vil kunne læse den. Ikke mange mestrer mosekode nu til dags.
Lyset bliver altså det der holder dig ude. Det der ekskluderer alle os, som ikke kan huske vores spejderlærdom, mens mørket inkluderer os, og favner os med ord.

Oplev værket på udstillingen Inklusion / Eksklusion, som åbner for publikum lørdag d. 4. oktober 2014. I det tilhørende udstillingskatalog kan du bl.a. læse mere om værket The Missing Darkness og få at vide hvad morsekoderne betyder.

Læs mere om udstillingen her