Kan et landskab lyve?

Dette indlæg blev udgivet i ARoS, Fra Abildgaard til Kirkeby, Out of the darkness, Samlingen den af .

Jeg har altid elsket en god løgn. En løgn der er bygget op med stor omhu, som et plot i en krimi eller et landskab i et guldaldermaleri.

Politikerne i den danske guldalder var mestre både i åbenlyse dundertaler, men også i mere subtil manipulation. Deres mission var at afskaffe enevælden og indføre demokratiet (hvilket på denne tid ikke betød stemmeret til alle, men kun til velhavende mænd som dem selv) og et af midlerne var….landskabsmalerier.

Den snedigste løgn og manipulation er ganske subtil. Den fremstiller ikke verden total forvrænget, men bare en lille smule forrykket. Naturlighed er kodeordet. Og hvad er mere naturligt end natur?

Landskabsmalerierne i guldalderen var ikke 1:1 skildringer af den danske natur som den så ud, de var nøje sammensatte scener. Scener som ikke bare skulle formidle de idealer som tidens politikere stod for, oppefra og ned. De skulle tværtimod få folk til at føle, at idealerne var deres egne! At det var det naturligste i verden. Så naturligt som et bøgetræ i skoven på en sommerdag.

I udstillingen Fra Abildgaard til Kirkeby på niv. 8 vises nogle af guldalderens smukke, løgnagtige landskaber. Disse skønne landskabsmalerier og deres ”bagmænd” (kunstnere og politikere) skabte et billede af Danmark, der krøb under huden ikke kun på datidens borgere, men også på os! Selv i dag vil mange ved synet af disse værker tænke: ”Det er essensen af den danske natur!” Løgnen bliver til sandhed.

I den ellers meget billedrige verden vi lever i anno 2014, har landskabet endnu ikke mistet sin snilde. Når vi ser billeder på TV og internettet forventer vi efterhånden at de ”vil os noget”. De vil have os til at ”mene noget” eller til at ”købe noget”. Vi er på vagt.

J.C. Dahl, I udkanten af en skov, 1814. Foto: Ole Hein Pedersen. Kan pt. ses i udstillingen Out of The Darkness på niv. 6

J.C. Dahl, I udkanten af en skov, 1814. Foto: Ole Hein Pedersen. Kan pt. ses i udstillingen Out of The Darkness på niv. 6

Men er du også på vagt når du ser et billede af det skønne Danmark anno 1892? Eller når du færdes i nutidens landskaber? Tænker du over, at også de fysiske landskaber omkring os er menneskeskabte? Skove, marker og naturområder er kultur i udvikling, en udvikling som kan formes, og forrykkes. Lidt for lidt. Med stor omhu.

Du kan læse mere om guldalderens manipulationer i udstillingskataloget GULD – skatte fra den danske guldalder, der kan købes i ARoS Shoppen og her